Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Podprogram 2018 realizowany w Gminie Koziegłowy
W ramach Porozumienia z dnia 10 października 2018r. zawartego pomiędzy Gminą Koziegłowy a Bankiem Żywności w Częstochowie Gminno-Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Koziegłowach przystąpił do realizacji zadań z zakresu dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących z terenu Miasta i Gminy Koziegłowy.
Na mocy Umowy nr 34/Podprogram 2018 z dnia 2 października 2018r. Bank Żywności w Częstochowie jako organizacja partnerska o zasięgu regionalnym OPR zobowiązał się przekazać nieodpłatnie na rzecz G-MOPS Koziegłowy jako organizacji partnerskiej o zasięgu lokalnym OPL w nieprzekraczalnym terminie od dnia podpisania umowy do 20 czerwca 2019r. artykuły spożywcze. G-MOPS Koziegłowy dokonał wpłaty na rzecz Banku Żywności w Częstochowie kwoty cztery tysiące dwieście złotych 0/100 z tytułu „Częściowego pokrycia kosztów transportu pomocy żywnościowej dla mieszkańców Gminy Koziegłowy”.
W ramach Podprogramu 2018 ustalono cztery transporty przyjęcia żywności tj. 23 listopada 2018r., 23 styczeń 2019r., 21 luty 2019r., 20 marca 2019r. Dotychczas z pomocy żywnościowej w ramach Programu FEAD Podprogram 2018 skorzystały 452 osoby z terenu Gminy Koziegłowy.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe ( groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe );
- skrobiowe ( makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane );
- mleczne ( mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne ( szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju );
- cukier ( cukier biały, miód wielokwiatowy );
- tłuszcze ( olej rzepakowy );
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami ).
Wydaliśmy osobom potrzebującym : 21,937,35 ton żywności; 1,781 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
Lokalne i globalne skutki marnotrawstwa żywności - 1 spotkanie dla 20 uczestników.
Korzyści wynikające z planowania wydatków w ramach budżetu domowego – 1 spotkanie dla 20 uczestników.