PODPROGRAM 2018 – efekty
- Gminno-Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej Koziegłowy z terenu województwa śląskiego, w powiecie myszkowskim, gminie Koziegłowy przy współpracy z Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 452 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie myszkowskim, gminie Koziegłowy.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
21.937,35 ton żywności,
1,781 paczek żywnościowych. - W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 20 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 20 uczestników